Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije

Gorile dijele 98 posto DNK sa čovjekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posljedicama, pokazuju najnovija istraživanja, koja upozoravaju na posljedice pandemije koronavirusa po ove životinje.

Vodeći naučnici upozorili su prošlog mjeseca da covid-19 predstavlja “egzistencijalnu prijetnju” za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude “događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja”, piše Guardian.

U skladu s tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u komr živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna.

Obustava ekoturizma tokom pandemije koronavirusa, takođe, značila je da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednice, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

“Zabrinuti smo”, kaže Basir Hangi, portparol Ugadske uprave za divljinu, državnog tijela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova.

“Ako se ovo nastavi, definitivno će se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje”, prenosi britanski list.