“Ljepotica iz Leenanea” na online repertoaru HNK Mostar

Predstava “Ljepotica iz Leenanea”, crna komedija s elementima melodrame i horora, na online je repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.

Predstava tematizuje odnos usidjelice Maureen i njene majke Mag, koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor – Martin McDonagh. U toj irskoj provinciji, svako zna sve o svakome, ali neke su tajne, ipak, dobro čuvane.

Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovnih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja, koji se zaljubi u Maureen.

Ovu nagrađivanu predstavu režirao je Segor Hadžagić, a može se pogledati na YouTube stranici HNK Mosta putem poveznice: VIDEO

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Sanda Krgo Soldo, Robert Pehar i Bojan Beribaka.

“Ljepotica iz Leenanea” premijerno je izvedena u februaru 1996. godine u Druid Theatre Company u irskom okrugu Galway, a veliki je uspjeh doživjela i na londonskom West Endu, gdje je 2010. godine ponovo s uspjehom obnovljena.

Za ovaj komad McDonagh je dobio nagradu za Najveću dramsku nadu koju dodjeljuje britanski dnevnik Evening Standard, a predstava je 1998. godine nominovana za šest američkih pozorišnih nagrada Tony, nakon što je s Off-Broadwaya stigla i na Broadway, saopšteno je iz HNK Mostar.

(Fena)