Čestitka Komšića povodom Dana pobjede nad fašizmom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u povodu Dana pobjede nad fašizmom, a ujedno i Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana, uputio je čestitku svim slobodnim građanima Evrope, antifašistima i dobitnicima priznanja Zlatni ljiljan.

“Kao građanin Bosne i Hercegovine, države koja je utemeljena na principima antifašizma i države koja se i u svojoj bliskoj prošlosti suočavala s avetima fašizma, ponosan sam na našu prošlost, jer su najmanje dvije generacije građana Bosne i Hercegovine, braneći našu domovinu, ujedno branilе i temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta. Antifašizam jeste jedna od temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Bosanci i Hercegovci oduvijek su znali razlikovati dobro i zlo, čovječnost i nečovječnost, suprotstaviti se genocidnim i fašističkim projektima prije nego su u svijetu usvojene deklaracije i konvencije o genocidu i njegovom sprečavanju i ja im na tome čestitam.

I narodnooslobodilačka borba i odbrambeno-oslobodilačka borba predstavljaju istorijski kontinuitet odbrane temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Ne postoji nikakva razlika između evropskih antifašističkih vrijednosti i onih vrijednosti koje Bosnu i Hercegovinu opisuju kao domovinu svih njenih građana, bez obzira na bilo čiju nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu identitetsku pripadnost.

Zato danas s ponosom možemo reći da Bosna i Hercegovina nije samo dio Evrope, nego je antifašistička Evropa sve ono što ideja o slobodnoj državi Bosni i Hercegovini jeste. 

Zahvalnost za to dugujemo onima koji su pali u borbi za našu domovinu i civilizaciju”, stoji na kraju čestitke člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

(NovaSloboda.ba)