Planovi nepromijenjeni uprkos petorici zaraženih fudbalera

Španska fudbalska liga neće promijeniti planove o nastavku takmičenja, iako su petorica fudbalera iz klubova prve i druge lige zaraženi koronavirusom.

Španska liga je danas potvrdila pet pozitivnih slučajeva, ali je navela da neće promijeniti protokol povratka treninzima, koji je počeo da se primjenjuje prošle sedmice. Fudbaleri većine klubova počeli su prošle sedmice sa individualnim treninzima u trening centrima, poslije skoro dva mjeseca pauze izazvane pandemijom koronavirusa.

Taj protokol odobrili su nadležni kako bi se “garantovala maksimalna bezbjednost fudbalera, trenera i zaposlenih u klubovima”.

Liga je saopštila da je upozorila sve da se pridržavaju zdravstvenih i bezbjednosnih mjera koje su odredili nadležni, kako bi broj zaraženih igrača “ostao na niskom nivou”.

Nijedan od petorice nije imao simptome novog virusa i biće im dozvoljeno da treniraju u centrima ako na naredna dva uzastopna testiranja njihovi nalazi budu negativni.

Liga nije navela o kojim igračima je riječ, niti iz kojih su klubova. Španski mediji prenijeli su da se radi o trojici igrača iz prve i dvojici iz druge lige. Nijedan od zaraženih, navodno, nije iz Barcelone i Real Madrida.

“Svi ostali fudbaleri bili su negativni”, navodi se u saopštenju.

Zaraženi igrači moraju da budu u karantinu i u svojim kućama će samostalno trenirati. Liga će ponuditi testiranje i njihovim porodicama.

Poslije individualnih treninga, igrači će trenirati u manjim grupama, a zatim se očekuje da će početi sa ekipnim punim treninzima.

Liga želi da ekipe zajedno treniraju mjesec dana prije nego što se nastavi takmičenje.

Fudbal u Španiji prekinut je sredinom marta, a u Primeri se nadaju da će se sezona nastaviti u junu.