Sunčano i toplo, popodne naoblačenje

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Bugojno 8, Ivan Sedlo, Prijedor, Sokolac 10, Grude, Livno, Sanski Most 11, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica 12, Trebinje 13, Mostar, Zenica 14, Banja Luka, Doboj, Tuzla 15, Bijeljina 16, Neum 17, Bihać 18, Gradačac 19 stepeni.

Danas se u našoj zemlji, nakon pretežno sunčanog jutra, očekuje postepeno naoblačenje. Poslije podne ponegdje u Hercegovini i na jugoistoku Bosne je moguća slaba kiša ili lokalni pljusak.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati jačih tegoba.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme provedete na otvorenom, uz provođenje mjera zaštite.

Osjećaj sparine će mjestimično biti izraženiji u drugom dijelu dana, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova danas će se saobraćati naizmjenično-jednom trakom. Od sutra (11.05.) svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj će na ovoj dionici biti obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na putevima u BIH. Frekvencija vozila je slabijeg inteziteta.

Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

U RS-u dozvoljeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta i u dane vikenda. Ostaje i dalje na snazi potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet, koji se odvija preko prelaza Karakaj, Vardište i Rača,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)