Upućena protestna nota ambasadoru Republike Sjeverne Makedonije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini, u kojoj se  izražava  zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo izražava nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije, koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije.

Ministarstvo ukazuje na posebnu težinu ovog čina, jer dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji svjedoče periodu mira i prosperiteta nakon ideoloških tvorevina koje su terorisale i razdvajale građane Bosne i Hercegovine uprkos njenoj istorijskoj inkluzivnosti i multietničnosti. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti, koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom.

Stoga Ministarstvo izražava nadu da ovaj nemio događaj na pokušaju revizije historijskih činjenica, neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država, saopštio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Fena)