Azijska tržišta: Rast indeksa na početku sedmice

Na azijskim su berzama u ponedeljak cijene dionica porasle, jer su ulagači odlučili ignorisati loše privredne pokazatelje, a više se usmjeriti na vijesti o postupnom otvaranju privrede.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.30 sati u plusu 1,1 posto.

Pri tom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio oko 1,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, uprkos rekordnom padu zaposlenosti u SAD-u.

U petak je, naime, objavljeno da je u aprilu u SAD-u izgubljeno 20,5 miliona radnih mjesta, što je najveći pad zaposlenosti od Velike depresije 1930.ih godina. Pri tom je stopa nezaposlenosti skočila sa 4,4 na rekordnih 14,7 posto.

Ali, tržište je odlučilo ignorisati te podatke, jer su nešto manje loši nego što se očekivalo, s obzirom da se procjenjivalo da će broj zaposlenih pasti za 22 miliona, a stopa nezaposlenosti dostići 16 posto.

Ulagači su posljednjih dana manje fokusirani na loše pokazatelje, a više na to što mnoge zemlje u svijetu postupno popuštaju restrikcije povezane sa suzbijanjem koronavirusa, što bi trebalo oživjeti privredne aktivnosti, dok bi podsticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak privrede u drugoj polovici godine.

“Od kraja marta postoji velika razlika između realne ekonomije i finansijskog rizika, s tim da je posljednjem pomogla do sada nezabilježena podsticajna politika. Tržište zna da su podaci iz realne ekonomije grozni. Postavlja se pitanje koliko dugo takvo tržište, podržano podsticajima, može prkositi realnoj ekonomiji, ako će rast privrede biti spor“, kaže Alan Ruskin, direktor u Deutsche Bank, prenosi SEEbiz.

A na valutnim je tržištima dolar prema korpi valuta blago ojačao. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,83 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 99,80 bodova.

Pri tome je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao sa 106,65 na 106,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0830 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0840 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon prošlosedmičnog snažnog rasta.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 1,7 posto, na 30,44 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,2 posto, na 24,18 dolara.

(Fena)