Kratko i jasno – Sedam kratkih priča iz cijelog svijeta

Kad manikir dvaput zazvoni

U vremenima korone ne morate tako paziti na nokte – može se i bez toga. Ovo kreativno rješenje za manikuru u doba krize trenutno kruži internetom. Mušterija je jednostavno ispružila ruke kroz otvor za poštu. Na ovaj način se održava siguran razmak. Nije poznato koliko će još dugo ovo sofisticirano rješenje raditi.

Bjež’te noge!

Da li mu je hrana bila dobra, ili nije bilo dovoljno?

Ovaj mužjak nosoroga u parku divljih životinja u Entebbeu (Uganda) natjerao je svog čuvara Stevena Busulwa u bjesomučan trk. Nosorog trči iznerviran i prokleto brzo iza zaprepaštenog čovjeka. Sa kantama u ruci i korona zaštitnom maskom preko usta i nosa, sprint je čovjeku pao

prilično teško.

I najvažnije: Čuvar je utekao nosorogu.

Završetak posta kod kuće

Ramazan, mjesec posta za 1,8 milijardi Muslimana širom svijeta, jedan je od najvažnijih rituala.

Od izlaska do zalaska sunca nije dozvoljeno ni jesti ni piti. Prekid posta i uzimanje jela i vode u večernjim satima naziva se iftarom i inače se obavlja u restoranima i klubovima – ali sada, zbog korone, kod kuće, kao što to čini jedna familija u Roterdamu, u Holandiji.

Zmija po imenu Slytherin

Istraživači su jednu vrstu zmije, otkrivene na sjeveroistoku Indije, nazvali prema Salazar Slytherin.

Lik romana iz filma “Harry Potter” jedan je od četvoro osnivača Čarobne škole Hogwarts i ona može razgovarati sa reptilima. Od ove žućkastozelene zmije zvane Trimeresurus salazar postoji još najmanje 48 vrsta.

Prašnjavi Mercedes za milion eura

Mercedes 300 SL Roadster nalazio se u jednoj garaži, u američkoj državi Indiana, više od 40 godina. Njemački ljekar kupio je ovaj automobil 1976. godine. Nakon njegove smrti, rođaci su tek sada prodali Mercedes na jednoj aukciji. Izuzetno rijetki roadster iz 1960. godine, prešao je manje od 15.000 kilometara, a u aukcijskoj kući Southebyja pronašao je kupca za više od milion eura.

Požar u nacionalnom parku

Suša stvara također velike probleme i u Poljskoj: Vatrogasna brigada u Nacionalnom parku Biebrza

bori se protiv šumskog požara. Okolo je bilo raspoređeno 220 vatrogasaca. Policija i graničari su pomogli sa helikopterima i avionima. Požar je uništio površinu od oko 6.000 hektara.

Sravnjena sa zemljom

Komšije su prvo pomislili na zemljotres kada je kuća u nizu, vlasništvo Egona R. (79), eksplodirala prošle sedmice u Kelnu-Buchheimu (Njemačka). Čovjek je bio školovani bravar i zavarivač, i tu je živio sam punih 40 godina. Nejasno je, da li je eksploziju plina izazvao namjerno ili slučajno.

(bams)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)