Pehar: U FBiH smanjen broj aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom

U Federaciji BiH tokom protekla 24 sata testirana su 382 uzorka, a nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj na koronavirus.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ističe da se smanjuje broj aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, te ih je trenutno 321, dok imamo 637 oporavljenih osoba. Ovi podaci, kako dodaje, dovoljno govore da se na području Federacije nastavlja pozitivan trend u pogledu suzbijanja pandemije odnosno da je stabilna epidemiološka situacija.

Smatra da su se stekli uslovi da se smanjuju restriktivne mjere, koje će se upravo razmatrati na današnjoj sjednici Kriznog štaba.

Takođe, biće riječi o tome kada će početi raditi stomatološke ordinacije, kafići, vrtići. Onog momenta kad im to bude dopušteno dobiće, kako ističe Peher, veoma striktne mjere koje će morati poštovati u budućem djelovanju.

Zahvalio je građanima na pridržavanju svih preventivnih mjera, kao i uposlenicima zadravstvenog sektora, koji su najviše doprinijeli da se održi trenutno pozitivno stanje.  

Inače, najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanom kantonu 261 i Zeničko-dobojskom 230. Hospitalizovano je 35, od čega je jedan pacijent na respiratoru.

Ovom prilikom Pehar je obrazložio da rad frizerskim salonima nije omogućen u tržnim centrima jer su baš ti centri označeni kao najveći rizik za širenje korona virusa.

“Tako da u ovoj fazi ne razmišljamo o tome da se dopusti u cjelosti rad tržnih centara”, poručio je Pehar.

(Fena)