Počela izgradnja GP Svilaj

Uprkos brojnim ograničenjima uzrokovanim virusom COVID 19, Uprava za indirektno oporezivanje osigurala je nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj.

Radi se o izuzetno važnom graničnom prelazu, koji se nalazi  na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru 5 C. Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana, saopšteno je iz UIO BiH.

Radove na terenu izvodi konzorcijum firmi Niskogradnja d.o.o. Laktaši , Alfa Term d.o.o. Mostar i Tehton d.o.o. Banja Luka. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM  sa PDV-om.

Kompleks novog graničnog prelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prelaza, biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke.

Prelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

V. B.

(NovaSloboda.ba)