Pokrenuta platforma za online upise na Filozofskom fakultetu SUM-a

Upisi na sve studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru vršiće se online za akademsku 2020./2021. godinu. Na platformi upisi.ff.sum.ba zainteresovani mogu pronaći relevantne informacije o studijima, a imat će i mogućnost učitavanja dokumenata potrebnih za prijem na fakultet, saopšteno je iz Ureda za odnose  s javnošću Filozofskog fakulteta SUM-a.

Fakultet nudi 11 jednopredmetnih i 13 dvopredmetnih studija. Neki se studiraju isključivo jednopredmetno, neki dvopredmetno, dok se određeni mogu studirati i jednopredmetno i dvopredmetno. Kada se uzme u obzir sve kombinacije, na preddiplomskom nivou moguće je upisati neku od 77 različitih studijskih grupa.

Ovogodišnji slogan Fakulteta je „Prozor u prošlost, vrata u budućnost“. Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Ivica Musić kaže kako on izvrsno odražava narav Filozofskog fakulteta.

„Htjeli to priznati ili ne, upravo o studijima koji ‘gledaju kroz prozor’ ovisi koliko će se uspjeti očuvati identitet bosanskohercegovačkih Hrvata, u njih se mora ulagati poradi viših ciljeva. Imamo i studije koji su atraktivni i za kojima je sve veća potražnja na tržištu rada. Ti su studiji ‘vrata u budućnost’. Naš pogled uvijek mora biti dvosmjeran“, objasnio je dekan Musić.     

Rubrika „Pitaj Sokrata“ pomaže maturantima da postave pitanje ako imaju nedoumica, a Sokrat će u vrlo kratkom roku odgovoriti na svako pitanje.

„Platforma je privlačna i moderna, sadržajem prilagođena ciljanoj grupi, prije svega maturantima, a pokrenuta je kako bi lakše odlučili koji studij odabrati na našem Fakultetu“, kazao je prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta doc. dr. sc. Marko Odak.

Studenti na ovoj mrežnoj stranici mogu pronaći sve potrebne informacije vezane za proceduru upisa i potrebnu dokumentaciju. Pravo upisa na studij imaju sve osobe koje su uspješno završile četvorogodišnju srednju školu. Strani državljani moraju prije upisa nostrificirati svoja svjedočanstva iz srednjih škola u nadležnom ministarstvu.

(NovaSloboda.ba)