UEFA razmišlja o skraćenju kvalifikacija

Evropska fudbalska federacija (UEFA) razmatra ideju o skraćivanju kvalifikacija za Ligu prvaka i Evropsku ligu iduće sezone ili u najgorem slučaju o ukidanju, objavio je The Times.

UEFA je već odgodila početak nove sezone Lige prvaka do sredine oktobra zbog pandemije koronavirusa, ali ostaje neizvjesnost oko toga mogu li se kvalifikacije održati na vrijeme.

Kako se navodi, UEFA razmišlja o ideji da se kvalifikacije smanje na samo jedno kolo. U play-offu Lige prvaka učestvovalo bi 12 predstavnika zemalja koje nemaju osigurano mjesto u takmičenju po grupama.

Igrala bi se jedna utakmica i to na neutralnom terenu, prenosi Hina.

Koliko ima istine u ovoj vijesti saznaće se uskoro. UEFA je u nedelju demantovala informaciju da će se revanš utakmica osmine finala Lige prvaka između Lyona i Juventusa igrati 7. avgusta, koju je objavio predsjednik francuskog kluba Jean-Michel Aulas.

UEFA je tokom marta i aprila održala niz konferencija s predstavnicima svih nacionalnih saveza i klubova, a glavni zaključak tih razgovora bio je davanje prioriteta za dovršenje nacionalnih prvenstava, nakon čega bi se išlo i na dovršetak Lige prvaka i Evropske lige.

(Fena)