Zbog zamjene identiteta pacijentica, direktor KBC-a Split podnio ostavku

Zbog propusta zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović u ponedeljak predveče je hrvatskom ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u aprilu, kada su radnici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenile identitet dviju starijijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu, javlja Hina.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedeljak vraćena u dom, a kada su je tamo doveli sanitetom utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom aprila preminula, te je pokopana u Grudama, a juče se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.

Čim je direktor Meštrović to doznao, otišao je u Seget do porodice, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i saučešće, dok je drugu porodicu kontaktirao njegov zamjenik.

Odmah nakon toga je o svemu obavijestio ministra Beroša, potom pokrenuo unutrašnji nadzor i podnio ostavku, o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.

Već danas, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutrašnji nadzor u toj bolnici.

(Fena)