Avdić: Epidemiološka situacija u HNK-u povoljna, ali nema opuštanja

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona prim. dr. Nermin Avdić izjavio je u srijedu kako je epidemiološka situacija u tom kantonu dosta povoljna, te da proteklih dana nije bilo pozitivnih slučajeva na covid-19, ali je, istovremeno, građanima poručio da nema opuštanja.

“Situacija je dosta povoljna, što daje nadu da će ljeto proći mnogo mirnije, ali ne smijemo se opustiti”, kazao je Avdić na konferenciji za novinare Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a.

Istakao je kako se sada prelazi u drugu fazu, gdje se opšte mjere koje su do sada donosili, polako gase, te se prepušta građanima vlastita odgovornost za njihovo zdravlje i pri tom pozvao građane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera, odnosno socijalne distance, nošenja maske i rukavica.

Iznoseći službene podatke, rekao je kako je u HNK-u od početka epidemije registrovana ukupno 261 covid-pozitivna osoba, 212 ih se oporavilo, a 13 slučajeva je završilo smrtnim ishodom.

Glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović kazao je kako su u mostarskoj “covid bolnici” trenutno dva bolesnika, stabilnog stanja i bez pogoršanja.

“U protekla 24 sata, nije bilo pozitivnih osoba na koronavirus u HNK-u, od ukupno 114 urađenih testova u SKB-u Mostar”, kazao je Pavlović i dodao kako su kantonalni i opštinski sanitarni inspektori u istom periodu izdali 14 rješenja o samoizolaciji i izolaciji.  

Upitan o režimu na graničnim prelazima, odnosno ulascima u BiH, Pavlović je kazao kako je još uvijek na snazi mjera obavezne 14. dnevne samoizolacije, te da se Štab HNK-a sukladno toj mjeri i ponaša.

(Fena)