Podignuta optužnica protiv Emira Ališića zbog učestvovanja na ratištima u Siriji

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Emira Ališića, rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, koji nalazi se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti, da je krajem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura tzv.”ISIL-a”, otputovao iz BiH, na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama tzv.”ISIL-a”, koji je odlukom Vijeća bezbjednosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik tzv.”ISIL-a” u periodu od 2013. do 2019. godine, dakle oko 6 godina, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od strane kurdskih snaga, te krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor, te se i sada nalazi u pritvoru određenom rješenjem Suda BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M.N.

(NovaSloboda.ba)