Potpisan ugovor o kreditu u vrijednosti 33,1 milion eura za prevenciju Covida-19

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas ugovor o kreditu sa šefom  Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Saliansom, čime je odobreno  33,1 milion eura pomoći BiH namijenjenih za prevenciju Covid- 19.

Ugovor o kreditu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Ministar Bevanda zahvalio se predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj rekaciji, kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv virusa Covid -19 u BiH.

„Novac je namijenjen za oba entiteta, koji su i korisnici ovog kredita i biće na njih i alociran, tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uslovi su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda“, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora. 

Implementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19.859.900 eura, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada  13.240.100 eura i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno sukladno uslovima kredita, te naglasio značaj ovakvih projekata u momentima kada se cijeli svijet susreće s teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim, nego socijalni i ekonomskim.

Cilj ovog projekta, između ostalog, je prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija Covid-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)