Radikalna protivnica

Tokom snimanja, postajalo joj je sve jasnije koliko je mini serija “Mrs. Amerika” relevantna za sadašnjost, rekla je Cate Blanchett (50) za Financial Times. U devet epizoda priča se o stvarnoj bitci za amandman za jednakost prava (ERA), izmjeni ustava za pravnu jednakost žena u SAD.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka, feministkinje, poput Glorie Steinem (Rose Byrne), izborile su se za to, a njihova najteža i najuspješnija protivnica je bila Phyllis Schlafly (Cate Blanchett).

Schlafly je vodila radikalnu antifeminističku kampanju. ERA je odbijena zato što su navodno kroz nju, zaštitu i privilegije izgubile domaćice, ili zato što je njom ženama prijetila opasnost da budu regrutovane. Za Schlafly i njene sljedbenike feministkinje su bile bića koja mrze muškarce i nisu htjele osnivati porodicu.

Bila je zvijezda za Republikansku stranku. Blanchett, koja je ujedno i izvršna producentica serije, vjeruje da je tadašnji oblik jednakosti i feminizma bio oblikovan. Majka četvoro djece oslanja se na rasvjetljujuću snagu serijala: ono što se dogodilo sedamdesetih godina bila je nepomirljiva podjela ženskog svijeta.

‘Nadam se da “Mrs. Amerika” pokreće raspravu o sličnostima, a ne razlikama. “ERA još uvjek nije uključena u Ustav SAD.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)