Srbija: Za tri sata pola miliona prijavljenih za pomoć države od 100 eura

Pola miliona ljudi prijavilo se tokom prva tri sata, nakon što su u srijedu u Srbiji počele prijave građana za isplatu jednokratne pomoći od 100 eura koju je vlada osigurala kako podršku svim punoljetnim građanima u vrijeme korona krize.

Srbijanska vlada donijela je ranije odluku da svim svojim punoljetnim građanima koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, uz važeću ličnu kartu, omogući dobijanje jednokratne pomoći od 100 eura u dinarskoj protivvrijednosti.

Dio je to paketa ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije covida-19, za koji je namijenjeno oko 5,1 milijardi eura.

U saopštenju Ministarstva finansija, navedeno je da su penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći automatski prijavljeni za tu jednokratnu isplatu koja će za njih početi od petka 15. maja.

Tada će biti otvoren i kontakt centar, posredstvom koga se građani, takođe, mogu prijaviti, uz ostavljeni rok do 20. juna, prenosi Hina.

Prema ranijim procjenama Ministarstva finansija, pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 eura ima oko 5,5 miliona stanovnika.

(Fena)