Crnogorska policija suzavcem na protest vjernika SPC zbog hapšenja sveštenika

Crnogorska policija, uz pomoć suzavca, razbila je u srijedu naveče proteste građana u nekoliko gradova u zemlji, nakon što je sud odbio žalbe advokata episkopa SPC Joanikija i nekoliko sveštenika zbog određivanje 72. satnog pritvora.

Episkop Joanikije, jedan od najbližih saradnika mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija i sedam sveštenika te vjerske organizacije nalaze se od utorka naveče u pritvoru, jer su organizacijom litije u Nikšiću, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, prekršili mjeru zabrane okupljanja, koju je crnogorska vlada donijela kako bi suzbila epidemiju koronavirusa.  

Kako Hina prenosi crnogorske medije, policija je, koristeći suzavac i šok bombe, rastjerala građane koji su protestovali u Nikšiću, dok su demonstranti gađali policiju kamenjem i skandirali su “Ustaše”,  “Ne damo svetinje” i “Pustite vladiku”.

Mjera psile crnogorska policija upotrijebila je i u Pljevljima, gdje su vjernici, takođe, protestovali zbog pritvaranja sveštenika SPC.

Protestne šetnje građana i vjernika SPC organizovane su i u Budvi, Beranama i Andrijevici.

Tokom rasprave u crnogorskom parlamentu, poslanici prosrpskog Demokratskog fronta (DF) saopštili su da su imali plan da zbog uhapšenog sveštenika pozovu svoje simpatizere da blokiraju sve saobraćajnice u Crnoj Gori, ali da su od te namjere odustali nakon poziva Episkopskog Savjeta SPC i mitropolita Amfilohija.

Lider DF-a Andrija Mandić rekao je da su dobili poziv iz SPC, iz koje je poručeno i „DF-u i svim strankama da se suzdrže od bilo kakvih stranačkih i političkih zloupotreba crkve“.

Episkopsko vijeće SPC-a u Crnoj Gori zatražilo je ranije da se uhapšeni sveštenici puste na slobodu i pozvalo sve političke lidere da se suzdrže od bilo kakvih zloupotreba crkve, pojašnjavajući da je do jučerašnje litije došlo spontano, jer „svi okupljeni vjernici nisu mogli stati u crkvu već se u tradicionalni hod krenulo spontano, čemu ni pred Bogom niti pred ljudima nije bilo alternative”, navedeno je u saopštenju.

Odmah nakon litije, crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za kontrolu zaraznih bolesti zatražilo je hitnu reakciju tužilaštva, zbog „protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja“.

(Fena)