Hadžović: Školska godina u HNK-u završiće se putem online nastave

Školska godina završiće se putem online nastave, jer bi vraćanje djece u škole na period od 15 dana moglo biti stresno za učenike, a visokoobrazovne ustanove donijeće odluku o načinu održavanja ispita i završetku nastave na fakultetima u narednom periodu, kazao je u srijedu u Mostaru ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Rašid Hadžović.

“Do kraja godine ostalo je malo vremena tako da bi vraćanje djece u škole na period od 15 dana moglo biti stresno za naše učenike. Želim pohvaliti rad nastavnika, jer su uradili ogroman posao u protekla dva mjeseca, snašli su se kako su mogli i umjeli, a isto tako pohvala i roditeljima koji su se maksimalno uključili i pomogli da se svi zajedno izborimo s ovim psihološkim pritiskom s kojim smo se suočavali, a usporedno vrijedno radili”, kazao je Hadžović.

Istakao je kako će učenici prilikom obrane maturskog, odnosno završnog rada biti oslobođeni usmenog dijela, a ocjena pismenog djela biće konačna ocjena maturskog završnog rada.

“Ocjena iz ostalih nastavnih predmeta koji su sastavni dio mature izvodi se iz zaključnih ocjena koje je učenik postigao okom školovanja u okviru tih nastavnih predmeta. Na ovaj način, pomogli smo našim učenicima i skinuli im psihološki pritisak oko polaganja maturskih, odnosno završnih ispita i želim im svima uspjeh na studiju”, kazao je Hadžović.

Dodao je kako su prijave za upis u osnovne škole završene, sve zakonom propisane procedure za upis obaviće se kad se za to steknu uslovi, a upisi u srednje škole vršiće se u junu u skladu s pravilima kao i prije početka pandemije, ali poštujući epidemiološke mjere zaštite.

Autoškole su počele s radom, a vozački ispiti polagaće se od sljedeće sedmice u skladu s epidemiološkim mjerama. Dječji vrtići u HNK-u, po njegovim riječima, počeće s radom kada ispune sve preduslove koje će za ovu djelatnost propisati Zavod za javno zdravstvo HNK-a, a što se tiče kulturnih i sportskih sadržaja u ovom kantonu, u narednom periodu razmatraće se način i pokretanje ovih aktivnosti.

(Fena)