Pehar: U FBiH nema pacijenata oboljelih od Covida-19 na respiratoru

U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirano je 650 osoba, šest njih je bilo pozitivno na koronavirus Covid-19, a riječ je o osobama iz Žepča, Tešnja, Zenice, Sarajeva i Širokog Brijega.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je danas da takvi podaci ukazuju da je u Federaciji BiH još uvijek zadovoljavajuće epidemiološko stanje.

Do sada je testirano više od 25.000 uzoraka, a kod 998 osoba je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 260 i Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je 241 potvrđeni slučaj.

Od aktivnih slučajeva, 33 je na bolničkom liječenju, a niti jedna od njih nije na respiratoru nakon dužeg vremena, te Pehar ističe da je ukupno 745 oporavljenih pacijenata i 216 aktivnih pacijenata.

Dodao je da juče nije bilo smrtnih slučajeva koji se povezuju uz infekciju novog koronavirusa, te je i dalje ukupno 37 umrlih od početka pandemije.

Potvrdio je da se serološka testiranja još uvijek ne provode, ali to će se raditi prema procjeni ukoliko bude potrebe i ukoliko se dogodi novi talas zaraze koronavirusom.

Govoreći o putovanjima u druge zemlje, Pehar je kazao da postoji mnogo nejasnoća oko pravila koja vrijede za ulazak u neke zemlje, te da se govori da bi jedan od tih uslova trebao biti negativan test, ali najavljuju da kada se stvore uslovi za to zdravstveni sistem će znati odgovoriti na pitanja građana.

(Fena)