Podignuta optužnica zbog učešća na ratištima u Siriji

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Hamze Labidija, rođen 1998. godine u Zavidovićima, koji se nalazi u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom, napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura tzv.”ISIL-a”, koji je odlukom Vijeća bezbjednosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, učestvovao u više oružanih formacija, sa kojima je učestvovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSlobod.ba)