Mostarski Dom zdravlja dobio zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva

Projekat jačanja sestrinstva u BiH (ProSes) sredstvima Vlade Švicarske osigurao je i u petak donirao jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava za patronažne sestre u Domu zdravlja Mostar.

Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću te sredstva za dezinfekciju ruku, a osim toga, projekt je nabavio i zaštitne vizire, koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici, saopšteno je iz Doma zdravlja Mostar.

Osim mostarskom Domu zdravlja, ProSes je opremu u vrijednosti od 64.225 maraka osigurao za patronažne sestre u još 15 domova zdravlja s kojima ima uspostavljenu suradnju, i to u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu.

“Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre i tehničari, tijekom pandemije covida-19 postao je očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara, medicinskih sestara-tehničara obiteljske medicine u zajednici u 16 općina koje podržava navedeni Projekt, nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugroženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tokom postojeće krize, neophodna im je adekvatna zaštita”, navodi se u saopštenju mostarskog Doma zdravlja.

Po njihovim riječima, svaka kućna posjeta zahtijeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno prenošenje virusa iz jednog u drugo domaćinstvo ili u dom zdravlja, a adekvatnom zaštitom medicinskih sestara sprječava se mogućnost njihovog inficiranja i obolijevanja koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva.

Patronažnim sestrama biće, kako kažu, osigurana edukacija putem video materijala i online obuke, a onima koji su iskazali potrebu u narednom periodu pružiće se i psihološka podrška u saradnji s Projektom mentalnog zdravlja u BiH.

Inače, Projekat jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža potporu relevantnim partnerima u području reguliranja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Projekat finansira Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami BiH i Ženevske sveučilišne bolnice.

Sva navedena oprema biće isporučena domovima zdravlja od 15. do 22. svibnja, dodaje se u priopćenju.

(Fena)