Njemačka ukida karantin za putnike iz zemalja EU-a i Velike Britanije

Iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je ukinut četrnaestodnevni karantin za putnike koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije (EU), koji je uveden u okviru mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Björn Grünewäldern je na press konferenciji izjavio da odluka o ukidanju karantina stupa na snagu od sutra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grünewäldern je istakao da će na kopnenim granicama biti ublažene mjere te da će i vlasti saveznih država preduzeti neke nove korake u skladu sa ovom odlukom.

On je kazao da putnici koji budu u Njemačku doputovali iz zemalja EU-a, zemalja Schengena i Velike Britanije neće biti prinuđeni na četrnaestodnevni karantin, međutim, ukoliko bude došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze, biće im savjetovano da se samoizoluju.

Rekao je da su moguće razlike u detaljima kada je riječ o primjeni ove odluke u saveznim državama, te istakao da mjera karantina još uvijek važi za putnike koji dolaze iz drugih zemalja.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Christofer Burger je izjavio da će ministar Heiko Maas u ponedeljak razgovarati sa kolegama iz zemalja EU o ograničenju putovanja.

Burger je dodao da će sastanak biti održan putem videolinka, te da će prisustvovati ministri zemalja u koje Nijemci najviše putuju.

Vlasti saveznih država Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka su, bez čekanja odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke, od danas ukinuli karantin za putnike koji doputuju iz evropskih zemalja, zemalja Schengena i Velike Britanije.

(Fena)