Od 15. maja: Tim volontera OFF-a radi u stanju pripravnosti

Ublažavanjem mjera uzrokovanih pojavom virusa Covid 19 i postepenom normalizacijom života u Bosni i Hercegovini, Timovi volontera Omladinskog Film Festivala, nakon svakodnevnog dvadesetčetverosatnog dežurstva za sve starije  i nemoćne građane, kao i za sve kojima je usljed propisanih mjera bilo ograničena mogućnost kretanja, prelaze u režim rada u  pripravnosti, odnosno na rad u slučaju potrebe zbog eventualnih mjera ili restrikcija za određene građane.

“Ovo nije kraj, ovo je samo uvod u jednu sjajnu priču. Imamo bazu od blizu 100 volontera u FBIH koji će i ubuduće u slučaju potrebe, biti na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine Pokazali smo da mladi nisu pasivni i da itekako mogu i žele pomoći u situacijama kada je to potrebno. Uspostavili smo veoma precizan, jasan i organizovan sistem,  koji je za vrijeme posebnih mjera pomogao da imamo preko 2.500 intervencija. Sama činjenica da je od momenta poziva do same intervencije, prošlo najviše 15 minuta, govori o tome koliko smo profesionalno i savjesno radili u korist naših građana. Ovo je bila obaveza nas mladih ljudi, koji su  uz našu koordinaciju, veoma brzo i kvalitetno izvršili svaku intervenciju. Hvala medijima za nevjerovatnu podršku i značajnu ulogu koju su imali u ovom procesu. Nemojmo se opuštati. prilagodimo sada naše redovne aktivnosti i navike mjerama opreza, jer još nije gotovo. Hvala sugrađanjima na poštivanju mjera i povjerenju. Idemo dalje”, rekao je Kenan Musić, direktor OFF I vođa Tima volontera

U periodu rada od 19. marta do 14.maja, Timovi volontera u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Tuzli su intervensali 2375 puta, dostavljajući namirnice, lijekove, terapije i pružajući prvu pomoć u hitnim slučajevima. Ostvarena je sjajna saradnja sa hitnom pomoći, policijom i drugim službama.

Tim Volontera je bio omladinski projekat koji će nastaviti da živi, ali projekat koji je postao dio sistema i u velikoj mjeri doprinieo sprovođenju mjera Federalnog kriznog štaba.

Pored redovnih intervencija, Timovi volontera su vlastitim donacijama i sredstvima, ali i donacijama međunarodne zajednice i pojedinaca, podjelili blizu 600 paketa humantarne pomoći, učestvovali u potpunom opremanju doma  za porodicu koja je u požaru ostala bez kuće, i učestvovali u podjeli 500 paketa socijalne službe KS njihovim korisnicima. Podijelili su 200 paketa koji su dodjelili Violeta, Klas, Fine Food i preko 30 paketa sa odjećom za najugroženiju djecu i odrasle.

Tim Volontera će nastaviti da djeluje kao organizacija, za sve buduće izazove u istim ili sličnim situacijama.

(NovaSloboda.ba)