Tuzla: Dvojica Alžiraca osuđena na po 15 godina zatvora

Kantonalni sud Tuzla je, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za alžirske državljane Hičama Belarbija (Hicham Bellarbi, rođen 1994.) i Karima Čeminija (Karim Chemini, rođen 1997.) i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po 15 godina zbog krivičnog djela ubistvo.

Optužnicom se Belarbi i Chemini terete da su 30. jula 2019. pola sata iza ponoći u blizini Robne kuće Tuzlanka sreli svog sunarodnjaka Brahimi Abderrezaka, od njega tražili novac, nakon čega su fizički nasrnuli na njega, te mu nanijeli 10 povreda nožem u predjelu vrata, grudnog koša i stomaka. Brahimi  je  zbog povreda preminuo ubrzo nakon toga u UKC-u Tuzla.

Kantonalni sud Tuzla je optuženima produžio mjeru pritvora u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, koji definišu trajanje pritvora nakon izricanja prvostepene presude.

Nakon dostavljanja pismenog otpravka presude, Tužilaštvo će procijeniti da li će izjaviti žalbu na prvostepenu presudu, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(Fena)