Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u većem dijelu naše zemlje pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Bihać, Ivan Sedlo, Sanski Most, Sokolac 11, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Srebrenica, Tuzla 12, Bugojno 13, Doboj, Livno, Sarajevo 14, Grude 18, Neum, Trebinje 19, Mostar 20 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima na području Krajine je moguća kiša.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 20 do 26, na jugu do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Djelimično pogoršanje vremena, praćeno povremenim padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Pri tome će niže temperature i višak svježine, ipak malo popraviti osjećaj ugodnosti.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Negativni uticaj promjene više će doći do izražaja na sjeveru i zapadu zemlje.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Obustava saobraćaja na snazi je u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjeravaju se novoizgrađenom saobraćajnicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila se preusmjeravaju na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Danas od 08 do 16 sati zbog radova na održavanju javne rasvjete usporeno će se saobraćati na magistralnom putu M-17 od sjevernog ulaza u Mostar do skretanja za Forticu.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

—————————————- 

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro, a na području Distrikta Brčko od 23 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na bihamk.ba

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija, koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)