Genjac: Nemamo rješenje za Mostar zbog nespremnosti na kompromis

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i generalni sekretar SDA Halid Genjac je, u razgovoru za Fenu, kazao da postoji problem u vezi s lokalnim izborima, koji s proticanjem vremena i rokova postaje sve veći.

“S obzirom da nisu osigurana sredstva i prije objavljivanja izbora, mnoge radnje koje su trebale biti provedene, nisu provedene, kao što su tenderi za glasačke listiće, za prostor za skladištenje listića”, naveo je Genjac. 

Po njegovim riječima, nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o raspisivanju i održavanju, postoji zakonski rok po kome se u roku od 15 dana od tog dana trebaju osigurati sredstva za provođenje izbora. Ukoliko se ne osiguraju sredstva, CIK BiH mora razmotriti šta da radi.

“Pošto to postaje sasvim izvjesna činjenica, Izborna komisija ima mogućnost, po Izbornom zakonu, da odgodi izbore na mjesec dana, ne više, očekujući da će se u tom roku usvojiti budžet u kome su predviđena i sredstva za održavanje izbora. Imajući u vidu sve ovo što se dešava oko razgovora političkih partnera i blokada koje se vezuju za mnoga pitanja koja su nepovezana, rekao bih da je izgled i za usvajanje i za neusvajanje budžeta skoro podjednak, u tom roku”, naveo je Genjac.

On smatra da, ukoliko se ne usvoji budžet u nekom roku koji bi osigurao da se ispoštuje rok za odgođeni termin održavanja izbora u novembru, „imaćemo problem, jer se postavlja pitanje svrhe održavanja izbora kasnije, tako da bi imali jednu za drugom izbornu godinu, i za opštinske i za opšte izbore“.

Kada su u pitanju izbori za grad Mostar, Genjac kaže da, na žalost, isključivi stavovi u pogledu rješenja za Mostar nisu pomogli da se pronađe rješenje.

“Usljed takve nespremnosti da se pronađe kompromis, nemamo rješenje za Mostar i nema pretpostavki da se održe izbori za Mostar. To nije dobra poruka, to je štetno i za cjelokupni imidž Bosne i Hercegovine kao države zasnovane na demokratskim izborima i vladavini prava, a štetno je najviše za građane Mostara”,smatra Genjac.

Ističe da neće biti moguće pronaći rješenje bez kompromisa, spremnosti na kompromise i koraka koji bi se učinili u cilju pronalaženja rješenja.

Centralna izborna komisija BiH je 7. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, koji bi trebali biti održani u nedjelju 4. oktobra ove godine.

Kako su tada kazali predstavnici CIK-a BiH, izbori za izbor vijećnika u Vijeću grada Mostara će se raspisati po sticanju nepohodnih uslova za raspisivanje i održavanje izbora.

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kome bi trebala biti osigurana i sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora, još nije usvojen.

(Fena)