Demonstranti ispred Sabora izviždali poslanike, traže zakon o obnovi Zagreba

Zagrebačka opozicija, koja je noć provela ispred zgrade Hrvatskog sabora protestujući protiv njegovog raspuštanja prije donošenja zakona o obnovi Zagreba, dočekala je u ponedeljak ujutro poslanike zvižducima i povicima “Hoćemo zakon” i “Bandić i HDZ dosta je trgovine”.

Predstavnici stranke Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad i njihovi simpatizeri od poslanika traže da se završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba, koja je počela u petak, te da se nakon toga zakon usvoji i tek tada raspusti Sabor.

Demonstranti su, uz povike “HDZ lopovi”, na ulazu u Sabor dočekali i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ušao na prednji ulaz na koji obično ne ulazi, javlja Hina.

Zagrebački gradski poslanik i predsjednik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević rekao je da je noć protekla mirno i da su građani donosili fotografije zgrada razrušenih u potresu, koje jutros pokazuju poslanicima na ulasku u Sabor.

Tomašević tvrdi da su vladajući imali dovoljno vremena da donesu zakon, usaglase ga sa strukom i otvore javnu raspravu, te da je zakon o obnovi Zagreba mogao danas biti izglasan.

“Zakon lex Agrokor donesen je u tri sedmice, a ovo nisu mogli ni u dva mjeseca”, poručuje.

Razlog zašto do toga nije došlo Tomašević vidi u trgovini između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a u Zagrebu.

Ako se raspusti Sabor, zakon može biti usvojen tek u septembru ili oktorbru, a građani su do tada ostavljeni na cjedilu, istakao je, ustvrdivši da je vladajućoj stranci bitnije par mandata više od građana stradalih u potresu.

“Htjeli smo poručiti da ostajemo ovdje kao što želimo da oni ostanu ovdje i odrade posao do kraja”, zaključio je.

Ako se zna da je 26 hiljada ljudi prijavilo štetu od potresa, onda je ovo poraz za ovaj saziv Sabora, ocijenila je Rada Borić iz Nove ljevice.

(Fena)