Novi protest u Tirani zbog rušenja Narodnog pozorišta

Nekoliko hiljada Albanaca ponovo je danas protestovalo zbog rušenja oronule zgrade Narodnog pozorišta u Tirani, koje je dovelo do povećanja tenzija.

Kršeći zabranu masovnih okupljanja, uvedenu zbog pandemije koronavirusa, umjetnici i pristalice opozicione Demokratske stranke okupili su se blizu Ministarstva unutrašnjih poslova, nedaleko od zgrade pozorišta.

Zgrada je srušena juče uprkos protestima, a policija je prvo morala da potisne grupu umjetnika i neke opozicione lidere, protivnike rušenja zgrade Narodnog pozorišta, koju su izgradili Italijani, kada su okupirali Albaniju u Drugom svjetskom ratu.

Opoziciona Demokratska stranka danas je osudila rušenje, nazivajući ga “gnusnim zločinom i neskrivenim kršenjem Ustava i zakona”.

Učesnici današnjeg protesta negodovali su i zbog vanrednih mjera vlade Edija Rame, uvedenih radi suzbijanja koronavirusa.

Brojne policijske snage raspoređene su oko državnih institucija u blizini srušene zgrade.

Rama, nekadašnji gradonačelnik Tirane, rekao je da će na mjestu srušene zgrade biti izgrađeno novo pozorište vrijedno 30 miliona eura, koje će dizajnirati danske arhitekte iz Grupe Bjarke Ingels.

Za sada nije jasno kada će početi izgradnja novog pozorišta.

Prvobitno je bilo planirano da je gradnju izvodi i finansira lokalna kompanija, koja je zauzvrat od vlade trebalo da dobije obližnje zemljište za izgradnju kula.

Vlada je zbog protesta odustala od toga, a izgradnju novog pozorišta sada treba da finansira grad Tirana.