Plaže u Francuskoj ponovo otvorene, ali samo za kupanje, sunčanje zabranjeno

epa08388345 Bondi Beach following its reopening to the public in Sydney, Australia, 28 April 2020. Bondi was closed by authorities earlier in the year as a social distancing measure. EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Plaže na francuskoj rivijeri su ponovo otvorene za kupače nakon uvođenja vanrednog stanja sredinom marta, ali je na njima dozvoljeno samo kupanje, surfanje i pecanje, dok je sunčanje i zadržavanje satima na plaži – zabranjeno.

Otvorene su plaže na sjeveru Francuske i Mediteranskoj obali, a mnogi posjetioci plaža su nosili zaštitne maske ili šetali po promenadi, prenosi Reuters.

“Mi smo polu-slobodni”, rekao je jedan lokalni kupač sa slamnatim šeširom, dok je šetao po prilično praznoj šljunkovitoj plaži u Nici.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Christophe Castaner upozorio je da je virus i dalje prisutan i da  građani moraju da nauče da žive sa tim.

“Ukoliko se pravila ne budu poštovala, povući ćemo odluku o otvaranju plaža”, rekao je on.

U Francuskoj postoji podjela na crvene i zelene zone, u kojima je virus prisutniji i jači i u kojima je slabiji i manje rasprostranjen.

(Fena)