Čerkez: U FBiH epidemiološka situacija stabilna

U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirano je 900 osoba, od kojih je bilo pet pozitivnih na koronavirus (Covid-19), a radi se o slučajevima registriranim u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez ocijenio je danas, u sklopu redovnog online obraćanja, kako je stanje u FBiH pod kontrolom i da je epidemiološka situacija stabilna, te da, generalno, možemo biti zadovoljni.

U međuvremenu je, kako je kazao, u bazu podataka uneseno 1.500 testova koji su negativni, tako da je do sada u FBiH ukupno testirano 30.712 osoba, od kojih je 1.009 bilo pozitivno.

Prema prezentiranim podacima, u FBiH je do sada oporavljeno 848 pacijenata, od kojih su 44 pacijenta oporavljena u posljednja 24 sata. Trenutno su u FBiH registrirana 124 pozitivna slučaja.

Takođe, u bolnicama na području FBiH hospitalizovano je 25 pozitivnih pacijenata, od kojih nijedan nije na respiratoru, niti je životno ugrožen.

Čerkez je kazao kako je jutros održan sastanak, na kome su razmatrane aktuelne teme, uključujući i pitanje omogućavanja ulaska u BiH, odnosno otvaranja državne granice, a što će, najvjerovatnije, uslijediti početkom juna.

U tom kontekstu, razmatrane su i mjere koje će važiti prilikom ulaska u BiH uz različite opcije koje bi eventualno važile za sve one koji dolaze iz EU, ili će biti definisane različito po pojedinim zemljama, imajući u vidu aktuelnu situaciju s koronom u svakoj od zemalja.

Čerkez je najavio da će uslijediti još nekoliko sastanaka ida će se nakon toga izaći s konkretnim prijedlogom, a dotle ostaju na snazi mjere samoizolacije (do 30. maja).

Dodao je kako je Federalno ministarstvo zdravstva dalo saglasnost laboratorijama kliničkih centara, te Veterinarskom fakultetu kako bi se omogućilo testiranje na komercijalnoj osnovi za sve osobe koje radi putovanja u inostranstvo imaju potrebu za testiranjem na koronavirus.

(Fena)