Propao posao

Je li ovo kraj anđelima donjeg rublja?

Preuzimanje “Victoria’s Secret” je propalo u posljednjem trenutku. Da li to, ujedno, znači i kraj anđela donjeg rublja?

Zbog korona krize, problematična etiketa donjeg rublja nije dobila novog većinskog vlasnika.

Američka matična kompanija L Brands najavila je da se sporazumila sa finansijskim ulagačem Sycamore Partnersom, koji je, navodno, trebao preuzeti više od 55 procenata. Posao sklopljen u februaru, u kome je modni brend, vrijedan 1,1 milijardu dolara (oko milijardu eura), sada je otkazan. Akcije kompanije L Brands su nakon toga pale na berzi za više od deset posto.

Sycamore je u aprilu pred sudom poništio sporazum. Finansijski investitor izjavio je da je razlog tome bio, što je L Brands zatvorio brojne filijale, otpustio zaposlene i obustavio plaćanje kirije usljed korona pandemije, čime je prekršio uslove preuzimanja. L Brands je u početku objavio da će insistirati na kupoprodajnom ugovoru i da će se za to energično boriti. Do sada su svi pravni sporovi rješavani sporazumno.

“Victoria’s Secret” kompanija se kod L Brandsa razvila od uzora do slučaja sanacije. Etiketa donjeg rublja, koja već godinama na modne modne piste izvodi samo top modele, bori se sa problemom  imagea i padom prodaje.

Marketing „Sex Sells“, koji se fokusira na besprijekorna, lagano odjevena ženska tijela, postao je kamen spoticanja u vrijeme rasprava o „Shaming Body“ i pokreta „#MeToo“. Godišnji show 2019. godine je otkazan baš zbog image problema. Izvještaji o optužbama zbog uznemiravanja modela od strane menadžera, takođe, su ovaj label stavili pod pritisak.

Iako je ugovor sa Sycamoreom službeno raskinut, L Brandov kontroverzni šef Leslie Wexner će svoju dužnost predati prema već utvrđenom planu. Reputacija ovog 82. godišnjaka teško je poljuljana zbog njegove veze sa američkim milionerom Jeffrey Epsteinom, koji je prošlog avgusta umro u zatvoru u New Yorku, nakon skandala zbog seksualne zloupotrebe.

Wexner već duže vrijeme održavao bliske poslovne odnose sa Epsteinom, što je dovelo do žestoke kritike šefa L branda. Njegov nasljednik je Andrew Meslow, koji je prethodno vodio podružnicu Bath & Body Works. On želi “Victoria’s Secret” postaviti na vlastite noge, kao zasebnu kompaniju.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)