Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske

Slovenska vlada donijela je odluku, prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz covid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

“Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj, koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje, iz koga slijedi da je rizik za širenje zaraze covid-19 u obe države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantina ili samoizolacije prilikom prelaska granice”, navela je slovenska vlada u saopštenjuza javnost, nakon sjednice u ponedeljak naveče.

Nakon što je krajem prošle sedmice proglasila kraj epidemije bolesti covid-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU-a i zajedničkog Evropskog privrednog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenski ministar za privredu Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka juna, a u ponedeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom.

Prema riječima slovenskog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prelaza granice i osiguraju svi uslovi da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja koronavirusa, prenosi Hina.

Razgovore o takvom protokolu, Slovenija je pokrenula i s Austrijom.

(Fena)