COVID-19: Vijeće donijelo paket pomoći u iznosu od 3 milijarde eura za podršku susjednim partnerima

Vijeće je danas donijelo odluku o pružanju makrofinancijske pomoći u iznosu do 3 milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu, kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Finansijska pomoć biće pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uvjetima, a raspodijelit će se na sljedeći način – Albanija: 180 miliona eura, Bosna i Hercegovina: 250 miliona eura, Gruzija 150. miliona eura, Jordan: 200 miliona eura. Kosovo: 100 miliona eura, Moldova: 100 miliona eura, Crna Gora: 60 miliona eura, Republika Sjeverna Makedonija: 160 miliona eura, Tunis: 600 miliona eura i Ukrajina: 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU-a tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom, navodi se u saopštenju iz Delegacije EU u BiH.

(NovaSloboda.ba)