Guterres upozorio na posljedice pandemije u Africi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u srijedu da pandemija koronavirusa prijeti afričkom napretku i mogla bi gurnuti milione ljudi u ekstremno siromaštvo.

Guterres je rekao u video poruci objavljenoj danas povodom političkog brifinga naslovljenog kao “Posljedice COVID-19 u Africi“ da su zemlje tog kontinenta brzo odgovorile na krizu i da je broj prijavljenih slučajeva „niži nego što se strahovalo“, sa više od 2.500 umrlih.

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je, međutim, da „mnogo toga visi u balansu“ i pozvao na međunarodnu akciju na jačanju afričkog zdravstvenog sistema, održavanju snabdijevanja hranom, izbjegavanju finansijske krize, podršku obrazovanju te zaštiti radnih mjesta.

Kako bi se pomoglo u bavljenju razornim ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije, Guterres je kazao da je Africi potrebno više od 200 milijardi dolara i “zamrzavanje” duga afričkim zemljama.

On je izjavio da je ekonomski rast u posljednjim godinama u Africi bio snažan i da je digitalna revolucija na kontinentu „dobila na zamahu“, te da je dogovoren sporazum o zoni slobodne trgovine.

Guterres je, međutim, istakao da je „već sada potražnja za afričkim robama, turizmom i doznakama u padu i da je „otvaranje zone slobodne trgovine potisnuto u drugi plan“.

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je da će pandemija „pogoršati dugotrajnu nejednakost i povećati glad, pothranjenost i sklonost ka oboljevanju“, prenosi Associated Press.

(Fena)