Londonski Globe teatar mogao bi biti prinuđen na zatvaranje zbog pandemije

Shakespeareov Globe teatar, jedna od najvećih turističkih atrakcija Londona, saopštio je kako bi mogao biti prinuđen na zatvaranje zbog pandemije koronavirusa.

Sva britanska pozorišta zatvorena su od marta, kada je vlada uvela restriktivne mjere širom zemlje, kako bi usporila širenje virusa.

Dok neka pozorišta primaju vladine subvencije, Globe 95 posto svojih prihoda osigurava putem prodaje ulaznica. Pozorišna kuća navodi da je udarac koji je dobila od pandemije “finansijski razoran i mogao bi čak biti i smrtonosan”.

Komisija za kulturu britanskog parlamenta poručila je vladi da je Globe “dio našeg nacionalnog identiteta” i tvrdi da bi “podlijeganje ovog nacionalnog blaga pred COVID-119 predstavljalo tragediju”.

Globe je obnovljena elizabetanska pozorišna kuća na obali rijeke Thames stvorena po uzoru na pozorište, u kome su brojni Shakespearovi komadi premijerno izvođeni. Pozorišna kuća otvorena je u 1997. godine  i privlači stotine hiljada posjetilaca svake godine svojim predstavama na otvorenom, prenosi Associated Press.

(Fena)