Slikarski opus “Egzodus” Safeta Zeca biće postavljen u MC Potočari

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo, u saradnji sa Memorijalnim centrom (MC) Srebrenica-Potočari i Ateljeom “Safet Zec”, priprema veliku izložbu radova tog slikarskog velikana.

Planirano je da prvi put u Bosni i Hercegovini bude postavljen slikarski opus “Egzodus”, koji predstavlja krunu umjetničkog stvaralaštva Safeta Zeca.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Potočari Emir Suljagić ističe kako su pripreme za izložbu već počele, te je Safet Zec juče sa delegacijom Grada posjetio moguće lokacije za postavku.

“Ako iko može i treba da postavi izložbu u Potočarima, onda je to samo Safet Zec. Mi ćemo zajedno sa gradonačelnikom Sarajeva uraditi sve što je potrebno da u okviru programa koji ove godine pravimo u posebnim okolnostima zbog pandemije, imamo ovu izložbu”, rekao je Suljagić.

Maestro Zec je juče, tokom obilaska Memorijalnog centra u Srebrenici, sa posebnim pijetetom odao počast žrtvama, ističući da svijetu i dalje treba govoriti, i to jezikom umjetnosti, istinu o genocidu.

“Kako razumjeti taj besmisao stravičnih zločina, genocida u kome ljudi progone i ubijaju svoje prve komšije. To je ono što nosim u sebi i o čemu ‘Egzodus’ govori. Da, osjećam obavezu da ta djela dođu na ovo mjesto kao moj glas”, naveo je Zec.

Prema planovima, izložba “Egzodus”, u koju su uključena neka od najznačajnijih djela posvećenih genocidu, bila bi postavljena u halama bivše fabrike akumulatora u okviru Memorijalnog centra, a otvorenje se očekuje nekoliko dana uoči 11. jula, navodi se u saopštenju.

(Fena)