Borenović podnio Tužilaštvu BiH prijavu protiv Dodika

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH za krivično djelo „neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje“.

“Dodik je to priznao tokom obraćanja poslanicima na sjednici Narodne skupštine RS”, naveo je Borenović.

Za pomenuto krivično djelo, predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

“Dodik je priznao da je vršio i da u kontinuitetu vrši krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja trećih lica, u ovom slučaju članova opozicionih stranaka”, rekao je Borenović.

To je, dodaje, presedan po kome bi u normalnoj zemlji već reagovali organi unutrašnjih poslova po nalogu Tužilaštva i da bi Dodik još sinoć bio priveden i saslušan.

“Radi se o članu Predsjedništva, koji je priznao krivično djelo i to, ni manje, ni više pred govornicom najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj. Budući da nadležni organi nisu reagovali, naša je obaveza da podnesemo krivičnu prijavu. Ovo nije samo priznanje krivičnog djela, nego su dovedeni u pitanje i osnovni ustavni principi, na kojima je zasnovano funkcionisanje ovog društva”, kazao je Borenović.

(Fena)