TI BiH podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog prisluškivanja opozicije

Transparency International u Bosni i Hercegovini podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog, kako su saopštili, postojanja osnovane sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

“Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju, te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova opozicije. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutrašnjih poslova RS Dragana Lukač, te je od njega tražio potvrdu svojih navoda”, navode u saopštenju iz TIBiH.

Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, napominju, spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje.

“To je krivično-procesni institut, koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kome član Predsjedništva BiH nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutrašnjih poslova”,, dodaju iz TIBiH. 

Osim toga, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, i ona takve podatke može dostavljati Predsjedništvu BiH (kolektivno).

“Ti podaci se mogu odnositi na prijetnje po bezbjednost, kao što su terorizam i organizovani kriminal, te se svakako ne smiju odnositi na opoziciono političko djelovanje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka, te zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača – ističu iz TIBiH.

Podsjećaju da to nije prvi put da Dodik prijeti u svojim političkim govorima.

“TI BiH je već podnosio krivične prijave protiv njega zbog izjava u nastupima i na stranačkim skupovima u izbornoj kampanji za Opšte izbore 2018. godine, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i dugima biračima, s ciljem pridobijanja podrške na izborima. Do danas, nijedno tužilaštvo nije otvorilo istragu protiv njega”, navodi se u saopštenju.

Iz TI BiH napominju da je ovoga puta Milorad Dodik bez „prikrivanja priznao da uspostavlja elemente totalitarne države nezakonitim prisluškivanjem svojih političkih protivnika“.

“Tužilaštvo BiH, pored navoda o neovlašćenom prisluškivanju predstavnika opozicije, mora istražiti i navode koji upućuju na to da su u BiH stvorene paraobavještajne strukture kojima rukovodi entitetski ministar policije Dragan Lukač”,upozoravaju iz ITBiH.

(Fena)