Tri retrospektive: Putovanja duga kao ljudski vijek

U šestoj sedmici programa „Naša staništa“ (Our Habitats), Pravo Ljudski predstavlja radove Vladimira Tomića, Srđana Keče i Ane Pavlović

Pokret će u budućim udžbenicima historije biti nesumnjivo prepoznatljivi znak našeg vremena: migracije, zbog ratova, neimaštine ili političkog bunta, rastavljene porodice, sjećanja koja progone. Prethodnih sedmica birali smo filmove koji promišljaju elemente – zemlju, vodu, pijesak. Ove sedmice, gledamo radove troje dokumentarista, koji promišljaju neuhvatljivi element pokreta, pitajući se da li se naša putovanja i preseljenja ikad mogu završiti ili su ona cjeloživotna iskustva prebiranja po sjećanjima, poređenja onog prije i onog sad?

Diptih Pisma 1 & 2 umjetnice Ane Pavlović obuhvata svjedočenja migrantica i njihova sjećanja na prve dane u novoj domovini, Danskoj. Centralni narativ je svojevrsna anatomija uspomena: niz pisama i fotografija koje Pavlović, nastanjena u Kopenhagenu, razmjenjuje sa majkom u Beogradu. Na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu, diptih Pisma 1 & 2 proglašen je najboljim u takmičarskoj selekciji extra muros.

Moja izgubljena generacija Vladimira Tomića, Sarajlije sa danskom adresom, predstavlja putovanje u središte ratom razorenog djetinjstva autora. Film nastoji kroz lično traganje ispričati priču jedne generacije opterećene pitanjem: šta to rat može napraviti ljudskom biću? Film spaja potresne slike ratnih logora sa individualnom intimom –  zastrašujući je, ali i katarzičan. Retrospektiva obuhvata i film Istorija sada, dvostruki snimak video poruke koju je autorova majka 1993. godine snimila u izbjegličkom kampu, a sada je komentariše, te Vrijeme koje smo izgubili, priču o sarajevskom pogrebnom preduzeću koje omogućava raseljenim Bosancima da virtuelno prisustvuju sahranama dragih ljudi.

Ovosedmični program predstavlja i radove Srđana Keče, dokumentariste sa akademskom pozadinom u oblasti fizike i režije. Pismo ocu intiman je zapis o samoubistvu roditelja, koje autor pokušava razumjeti putujući kroz prošlost porodice, neodvojivu od ratova, dok je Mirage vizuelno istraživanje iskustva raseljenosti kroz želje i čežnje stanovnika Dubaija.

Program „Naša staništa“ nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a projekcije su svaki dan u 18h na zvaničnom vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala. Raspored projekcija tokom ove sedmice možete naci na Facebooku. Sve su projekcije otvorene.

(NovaSloboda.ba)