Ustavni sud BiH u cijelosti odbacio apelaciju Raguža i Džalte protiv Štaba CZ HNK-a

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević potpisao je Odluku kojom je Ustavni sud BiH u cijelosti, kao nedopuštenu, odbacio apelaciju Slavena Raguža i Ivana Džalte podnesenu protiv naredbe kantonalnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona broj 17-06-40-16-46/20 od 9. aprila 2020. godine i Izmjene i dopune naredbe broj 17-06-40-16-46-1/20 od 10. aprila 2020. godine, a kao razlog, navedene su  ”izmijenjene pravne okolnosti”, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Raguž i Džalto podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog naredbe o zabrani napuštanja mjesta prebivališta u HNK-u. Ustavni je sud apelaciju odbacio u cijelosti, a osporavane naredbe ocijenio utemeljenima.

“Tačno tako! Za sva pravna tumačenja dostupan Vam je naš advokatski tim Paponja-Bunoza, ali obrazloženje Suda može se zapravo sažeti u par riječi, a to je da su naše naredbe bile opravdane i utemeljene s obzirom na ukupno stanje zbog rasta broja zaraženih i potrebe zaštite javnoga zdravlja”, komentarisao je Eugen Ćubela, načelnik Kantonalnog štaba CZ-a HNK, dodavši kako je ponosan na koordinirani rad Štaba i Vlade HNK-a i na uspješno stavljanje krize pod kontrolu, na kraju i na potpuno saniranje zdravstveno-epidemiološkog stanja u HNK-u, pri čemu su, istakao je, bile presudne donesene naredbe i mjere.

U svojoj izjavi izrazio je i neskriveno zadovoljstvo odlukom i obrazloženjem Ustavnog suda BiH, ocijenivši sami pokušaj Raguža i Džalte ”politikanstvom bez premca”.

“Razumijem da neke opozicione stranke, s minornom političkom snagom, pokušavaju jeftinim politikanstvom ‘pobrati” nešto bodova među građanima, ali baviti se populizmom u vremenu onakve krize i tako opstruirati borbu za spašavanje javnoga zdravlja i ljudskih života, i to iz pozicije skupštinskog poslanika, radi neke dnevno-političke dobiti, osuđujem bez ikakve zadrške. Iskreno, očekivao sam ovakvu odluku, jer je ona zdravorazumska, jedina logična i pravno utemeljena, a svakako konačna i obavezujuća, kako stoji u samom obrazloženju”, poručio je Ćubela.

(NovaSloboda.ba)