Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza u USRC „Midhat Hujdur Hujka“ u Sjevernom logoru

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan ramazanskog bajrama je u nedelju 24. maja. Bajram namaz na području Mostara će se klanjati u svim džamijama.

Centralna bajramska svečanost održaće se na fudbalskom igralištu pored džamije “Bosanski mudžahidi” u USRC. „Midhat Hujdur Hujka“ u Sjevernom logoru u Mostaru. Bajram-namaz će predvoditi muftija mostarski Salem-ef. Dedović. Vrijeme bajram namaza je u 5,52 sati.

Iz Muftijstva su pozivali vjernike da prilikom obavljanja bajram namaza poštuju sve mjere samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu, da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog/džamijskog odbora.

Vjernici će sabah namaz klanjati u svojim kućama a na bajram doći 15 minuta prije klanjanja bajram namaza (do 5 sati i 38 minuta)

Bajram namaz će se klanjati na otvorenom (džamijska dvorišta) gdje postoje uslovi za to.

Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na bajram namaz u zatvorenom.

Sve džamtlije su dužne sa sobom ponijeti sedžadu.

Obavezno doći sa maskom i rukavicama

Saffove formirati tako da se drži fizička distanca

Bajram čestitati sa distance bez rukovanja i grljenja.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog neće se organizovati, te koristimo ovu priliku da prenesemo čestitku muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića upućenu vjernicima:

“Ramazanski bajram je kruna ramazanskog posta. Radost je to duši vjerničkoj koja je u ime Boga i zarad Njegovog zadovoljstva provela 30 dana u odricanju, požrtvovanju i dobročinstvu. Ramazan je bio vrijeme preispitivanja, ličnog i opšteg. Ramazan je najbolja škola koja uči i čuva vrline i vrijednosti. Ovogodišnji ramazan došao nam je u jeku kušnje s kojom se čitavo čovječanstvo susrelo. Tražili smo utjehu i nadu u našim dovama, predanom izvršavanju vjerskih propisa i obaveza. I evo, s Ramazanom i s Bajramom stiglo nam je olakšanje. Iskazujmo zahvalnost više i srčanije, pouzdajmo se u Boga i budimo uvijek širokogrudni i dobrohotni! Neka nam Dragi Bog podari blagoslov u životu, radu i snabdijevanju“, navodi se u bajramskoj čestitci  mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića.

Obilježavanje Dana Šehida, Drugog dana bajrama, ponedeljak 25. maja, poklanjanjem hatma dove u 9 sati na Mostarskim šehitlucima biće obilježen Dan šehida. Posjeta lokalnim šehidskim mezarjima planirana je od 9,30-10 sati.

(NovaSloboda.ba)