GO HDZ BiH Mostar osuđuje represivne mjere Federalne uprave za inspekcijske poslove prema realnom sektoru privrede

Nakon što su privredni sektor, male zanatlije i ugostiteljski objekti u Mostaru napokon otvorili svoja vrata ili tačnije terase, ranije pretrpivši ozbiljne gubitke u poslovanju, nova neugodna restrikcija stiže iz Sarajeva.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, naplativši, navodno, približno milion KM kazni u Sarajevskom kantonu, spustila se južnije, poslavši svoje inspektore da “harač” nastave ubirati u Mostaru. Kazne za nepoštivanje mjera su enormno visoke i kreću se u rasponu od 2.000 do 10.000 KM za pravnu osobu, od 500 do 2.000 KM za ljekara i zdravstvenog radnika, te od 100 do 2.000 KM za fizičku osobu.

“Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oštro osuđuje ovakve poteze Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva, jer smatramo da je naš realni sektor privrede pretrpio velike gubitke usljed pandemije COVID-19, brojni radnici su ostali bez svojih radnih mjesta, bez minimalne mogućnosti za egzistencijom i s neizvjesnom budućnosti. Sada, kada nakon svih tih nedaća nastoje ponovo ‘stati na svoje noge’, te se lavovski bore da sukladno svim odredbama i preporukama ponovno nastave s radom poštujući sve mjere o suzbijanju pandemije, koja je nadamo se na izmaku, Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja sa svojim nametima, dodatno otežavati poslovnu likvidnost već posrnule privrede.

Mali i srednji preduzetnici grada Mostara, ugostitelji, zanatlije i svi privrednici koji čine osnovu našeg realnog sektora, nisu zaslužili ovakav tretman, jer opterećeni dosadašnjim nizom mjera, preporuka i naredbi, dovoljno su se namučili trudeći se da prežive zabranu rada i blokadu poslovanja.

Svima nama je u interesu da se u potpunosti suzbije širenje koronavirusa, te smo svjesni mjera kojih se moramo pridržavati ukoliko želimo odgovorno postupati prema sebi i zajednici, ali nikako ne možemo pronaći opravdanje da se na jednoj ovakvoj kriznoj situaciji neko okoristi i ‘napuni federalnu blagajnu’ na uštrb onih najpogođenijih ovom krizom”, stoji u saopštenju GO HDZ BiH Mostar.

(NovaSloboda.ba)