Otvorena manifestacija “Cvat bosanskog ljiljana”

Danas je ispred mostarskog Centra za kulturu, podizanjem zastave sa ljiljanima, zvanično otvorena manifestacija “Cvat bosanskog ljiljana”.

“Organizatori manifestacije  UG DNRP „Zlatni ljiljan“ HNK, BZK „Preporod“ podružnica Mostar i Centar za istraživanje islamske kulture i tradicije koji djeluje pri Medžlisu IZ Mostar, navode da je ovaj datum odabran zbog činjenice da je na taj dan, 22. maja 1992. godine, pred zgradom UN-a u New Yorku podignuta upravo ova zastava. Cilj manifestacije je sačuvati sjećanje na ovaj događaj, te kod mlađih naraštaja razviti ljubav prema bosanskom ljiljanu kao simbolu, ali i kao cvijetu.

Upravo u ovom periodu, u drugoj polovini maja, u svom prirodnom staništu, počinje cvjetati lilium bosniacum, endemska biljka, za čije ime veliki broj građana naše zemlje vežu posebne emocije.
Iz tog razloga namjera organizatora je da se razvije svijest o zaštiti ove biljke te da se popularize sadnja i uzgoj i drugih biljaka, a naročito onih koje se tradicionalno uzgajaju u našoj zemlji.

Imajući u vidu da je simbol ljiljana prisutan u različitim kulturama i religijama, te da se i u Bosni i Hercegovini može pronaći u svoj svojoj šarolikosti, od srednjovjekovnih grbova, stećaka do bašluka i džamija, planirano je da se održe i prigodna predavanja na temu ljiljana kao simbola i kao biljne vrste. Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19 sve planirane aktivnosti biće održane u skladu s preporukama Kriznog štaba FBiH, saopćili su organizatori, stoji u saopštenju BZK “Preporod” Gradsko Društvo Mostar.

(NovaSloboda.ba)