U Sloveniji od sada i testiranje na koronavirus uz naplatu, cijena oko sto eura

U više slovenskih gradova moguće je obaviti testiranje na novi koronavirus PCR metodom uz naplatu, a cijene se kreću oko sto eura, javljaju slovenski mediji.

Od četvrtka se testiranje može uz prethodnu najavu obaviti u ljubljanskom domu zdravlja i Univerzitetsko kliničkom centru. Testiranje uz plaćanje moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Mariboru, Celju, Slovenj Gradecu i mjestu Ravne na Koroškem, objavila je Slovenska televizija.

Cijena testiranja po osobi kreće se u rasponu od 93 do sto eura, a provodi se tzv. PCR metodom, pa testirani dobijaju i međunarodno priznatu potvrdu, koju ako je test negativan mogu koristiti prilikom prelaska granica, prenosi Hina.

Prema protokolu za ovakav način testiranja uz naplatu, ukoliko test kod nekog potvrdi prisutnost koronavirusa, o tome se obavještava epidemiološka služba, koja onda stupa u kontakt s osobom i daje mu potrebne savjete kako dalje.

U Ljubljani je cijena uzimanja brisa i testiranja 100 eura, a provodi se po sistemu “drive in”, pa testirani ne izlazi iz vozila kojim je došao. Pri testiranju, osoba mora priložiti fotokopiju potvrde o uplati, a rezultat testiranja i potvrdu dobija u roku od 24 sata, prenijeli su slovenski mediji.

Zdravstvene vlasti dopustile su testiranje na koronavirus uz naplatu tek nakon što je osiguran dovoljan broj kompleta za redovno besplatno testiranje na koronavirus, u okviru koga se dnevno u prosjeku testira oko hiljadu osoba.

Testovi PCR metodom smatraju se adekvatnima za testiranje ljudi koji žele potvrdu za putovanje preko granice ili za one koji su “znatiželjni” jesu li zaraženi, jer takav test ne otkriva je li netko Covid-19 već “prebolio”, odnosno je li prokužen nego samo trenutno pozitivno stanje, prenose slovenski mediji.

(Fena)