Džaferović razgovarao sa kosovskim premijerom Kurtijem

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sinoć sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Tema telefonskog razgovora, na inicijativu premijera Kurtija, bila je ekonomska saradnja Bosne i Hercegovine i Kosova nakon ukidanja taksi za proizvode iz naše zemlje.

Predsjedavajući Džaferović je pozdravio ovu odluku kosovskih vlasti, ocijenivši je značajnom za privredu Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je, bez obzira što pitanje priznanja Kosova nije riješeno, jer o tome u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus, potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju i pojednostaviti procedure za slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Sagovornici su se saglasili da je neprihvatljivo da Bosna i Hercegovina i Kosovo  u tom pogledu imaju najrigidniji odnos u regiji.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da podržava dijalog Srbije i Kosova, pod okriljem EU i uz podršku SAD-a, s nadom da će to dovesti do konačnog rješenja, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

V. P.

(NovaSloboda.ba)