“Merhamet” podijelio prehramene pakete i sredstva za higijenu sarajevskim piscima penzionerima

Na molbu Predsjedništva Društva pisaca BIH da se, u vremenu pandemije koronavirusa, pomogne članovima Društva pisaca BiH koji su u penziji, Regionalni odbor “Merhameta” Sarajevo dostavio je odgovarajuću pomoć u prehrambenim paketima i sredstvima za higijenu za trinaest književnih stvaralaca koji žive na području Kantona Sarajevo.

U dopisu, koji je potpisao predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, potencirano je da su mnogi pisci, pogotovo oni koji imaju penzionerski status, društveno veoma zanemareni i da su ovakve krizne situacije mogućnost da se i na ovakav način ukaže važno poštovanje prema njihovu književno-stvaralačkom radu i ostvarenom djelu.

“Društvo pisaca BiH, nažalost, nema nikakih redovnih sredstava da bi materijalno moglo pomoći svoje istaknute autore. A riječ je o bosanskohercegovačkim književnicima, koji su bili dobitnici važnih književnih nagrada i drugih društvenih priznanja, mnogi su zastupljeni u lektirama za osnovne i srednje škole, prevođeni su na mnoge svjetske jezike”, kazao je predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

Regionalni odbor “Merhameta” Sarajevo, zahvaljujući podršci svoje centrale HO “Merhamet” MDD, pravovremeno reagovao i za trinaest književnika na kućne adrese dostavljeni su posebno spremljeni paketi saprehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević se zahvalio “Merhametu” na tom humanom gestu.

“Kako živimo u vrlo ruševnom vremenu, kad su svi oblici kriza u nekom svom nezaustavljivom kontinuitetu, svako međusobno razumijevanje, pomoć, briga, podrška znatno je više, na simboličkoj razini, od stvarne vrijednosti onoga što se konkretno učini. Zahvalni smo Muslimanskom dobrotvornom društvu “Merhamet” na ovom plemenitom prijateljskom razumijevanju i pomoći našim piscima, članovima Društva pisaca BiH,  koji su u penziji i kojima je u vrijeme trajanja pandemije bilo uskraćeno normalnije kretanje. Prijatelje u ‘Merhametu’ pozivamo da se međusobna saradnja i razumijevanje nastavi i da se Društvo pisaca BiH, na neki način, oduži u onome u čemu je i društveno pozvano: afirmisanje književnog stvaralaštva na što širem prostoru naše cjelokupne društvene zajednice”, kazao je Hadžem Hajdarević.

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, kao društveno odgovorna institucija, nastavlja svoju humanitarnu misiju i kad je u pitanju kultura i zaštita naših kulturnih vrijednosti i prigodna adekvatna pomoć istaknutim imenima koji su neposredni tvorci i promotori kulture u našoj zemlji.

(NovaSloboda.ba)