Obavezna samoizolacija za putnike koji dolaze u Veliku Britaniju

Svi putnici koji dolaze u Veliku Britaniju od 8. juna moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana da bi se smanjila opasnost od širenja virusa korona, saopštila je Vlada.

Putnici će morati da kažu gdje će provesti karantin, a policija će povremeno provjeravati na licu mjesta da li se poštuje ta mjera. U slučaju nepoštovanja, predviđena je kazna od 1.000 funti u Engleskoj.

U karantin neće morati vozači kamiona, sezonski radnici na farmama, kao i medicinski radnici. Takođe, neće se odnositi na ljude koji dolaze iz Irske, Kanalskih ostrva i ostva Man.

Ministar unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da će ova mjera pomoći da se smanji rizik od importovanih slučajeva infekcije.

Šef pogranične službe Paul Lincoln rekao je da će osoba, ako nema odgovarajući smještaj za karantin, ostati u prostorijama koje odredi Vlada, ali o trošku putnika.

Mjera će važiti za cijelu Veliku Britaniju, dok se u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj utvrđuje način provođenja.

Iz Vlade su napomenuli da se u Veliku Britaniji za sada ne planira uspostavljanje takozvanih “vazdušnih mostova”, koje dogovore određene zemlje sa niskom stopom infekcije, radi omogućavanja turističkih putovanja bez karantina, prenosi BBC.

(Srna)