Tuzla: Umro istaknuti privrednik i sportski radnik Anto Raos

Poslije kraće i teške bolesti u Tuzli je u petak u 89. godini preminuo dr. Anto Raos, istaknuti privrednik, sportista i sportski radnik.

Raos je rođen u Makedoniji, a u Tuzli je proveo posljednjih 78 godina. U privrednom životu sjeveroistočne Bosne ostavio je neizbrisiv trag, kao generalni direktor KHK „Boris Kidrič“ u Lukavcu, te generalni direktor Hemijskog kombinata „Sodaso“.

Više godina obavljao je dužnost predsjednika Udruženja menadžera BiH. Kao  doktor  tehnoloških nauka, bio je niz godina vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, te  član  Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Najveći dio društvenog života dr. Raosa vezan je za Sportsko društvo Sloboda i Fudbalski klub Sloboda. Bio je sjajan fudbaler i teniser, a po završetku igračke karijere nastavio je kao sportski radnik, dajući veliki doprinos u razvoju i funkcionisanju ne samo tuzlanskog, nego i sporta na regionalnom planu.

Bio je predsjednik Slobode neposredno pred rat i nekoliko godina poslije, a predsjednik RSD Sloboda sve do 1990. godine. Bio je i predsjednik Zajednice prvoligaša Jugoslavije, jedno vrijeme i predsjedavajući FS Jugoslavije.

Raos je bio počasni predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, a kao dugogodišnjem sportskom radniku pripala mu je čast da izvede početni udarac na utakmici Slobode i Dinama, organizovanoj prošle godine povodom 100 godina tuzlanskog kluba.

Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja, kako kao privrednik, tako i kao sportista i sportski radnik. Veoma značajna je ličnost u istoriji Tuzle u posljednjih stotinu godina.

Datum i vrijeme sahrane Ante Raosa biće naknadno objavljeni.

(Fena)